divendres, 30 d’agost del 2013

La pluja i l'erosió

Com ja sabeu, un dels principals perills a la zona afectada per l'incendi del passat juliol és l'erosió. La pèrdua de la coberta vegetal, de les arrels, etc, deixa el sòl desprotegit. Poden passar dues situacions. La primera, desitjable, és que plogui d'una manera suau per a que fomenti la germinació de les llavors, i que comenci així, de manera natural, la regeneració de la vegetació. La segona, més perillosa, és que les pluges siguin fortes, i que s'acumuli un gran volum d'aigua. Aquesta aigua, especialment a les zones de pendent, pot provocar l'erosió del sòl, i per tant, posar dificultats a la regeneració natural.

Les darreres pluges sofertes a Mallorca no han estat tan fortes com per provocar un problema greu d'erosió i esperem que segueixi així! 

Per gestionar de manera correcta la recuperació de la zona, els tècnics de la Conselleria estan redactant el Pla de recuperació i reforestació de la zona afectada per l'incendi, que estarà acabat a mitjans de setembre.

Ara per ara, des de la Comissió Tot(s) per sa Serra, a través de l'Ajuntament d'Andratx, s'organitzen cada dissabte grups de voluntariat a la zona del Puig de la Gramola. Els treballs es centren en la retirada dels residus que ara han quedat a la vista, i en la creació de micro-preses en les zones de pendent per reduir la velocitat de l'aigua a la superfície, i així reduir el seu poder erosiu.

Si us voleu apuntar com a voluntaris, visitau la web de Tot(s) per sa Serra, apartat Voluntariat. Entre tots, ho aconseguirem!

Foto: Ajuntament d'Andratx

A més, com cada setmana, volem compartir amb vosaltres els propers actes que es faran relacionats amb la recuperació de la Serra.

Setmana del 26 d'agost a l'1 de setembre de 2013
Recordau, si teniu alguna idea o iniciativa per donar suport a la recuperació de la Serra de Tramuntana, no dubteu a compartir-la amb nosaltres. Ens pots enviar un correu a pia@dgqal.caib.es o telefonar al telèfon gratuït 900 15 16 17.

Moltes gràcies a tots per tot els ànims i el suport demostrat, i bon cap de setmana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada